Maitinimas

Maitinimas. 


    Tiek veisliniai šunys, tiek mišrūnai turi būti maitinami pilnaverčiu kokybišku maistu. Šuo ne šiukšlių dėžė, kuriam galima atiduoti visas atliekas nuo stalo. Toks maitinimo būdas gali sukelti tik sveikatos bėdas, dėl ko  teks veterinarijos gydytojams palikti nemažai pinigų, o augintinio gyvybei gali grėsti pavojus. Kaulai dažniausiai duodami šunims, norint juos palepinti ar naudojami kaip pagrindinis maistas. Turėtumėte žinoti, kad kaulai šunims tik kenkia, nes maistingų medžiagų juose mažai, jie užkemša gyvūno žarnyną, dėl ko šuo gali nugaišti.
   
Bokserius  maitinti teisingai galima keliais būdais:

    Maitinimas sausu šunų maistu. Maistas skirstomas į ekonominę (sudėtimi prasčiausias maistas, jei yra galimybė geriau tokiu maistu nemaitinti gyvūnų), premium ir super-premium klases.
    Bokseris yra aktyvus šuo, todėl jam reikia kokybiško maisto. Geriausiai rinktis sausą maistą kuriame mėsos būtų kuo daugiau. Šiuo metu yra ir begrūdžių maistų, juose mėsos kiekis yra didžiausias.
    Teko stebėti Rusijoje vienos televizijos laidos atliktą bandymą, kai šunims (jų buvo dešimt)  buvo siūlomas trijų rūšių sausas maistas. Pirmasis buvo ekonominės klasės, antrasis - premium, o trečiasis - superpramium. Šio bandymo metu šunys pasirinkdavo ekonominės ir premium klasės sausą maistą, o tik vienas šuo - superpremium klasės maistą. Kodėl taip nutiko? Pirmų dviejų klasių sausi maistai savo sudėtyje turi mažai mėsos, bet juose yra pridėta įvairių kvapių medžiagų, kurios šunis ir vilioja ėsti tuos maistus. Bandymo metu naudotas superpremium kalsės maistas šunims netrodė pratrauklus, nors jame buvo didelis kiekis mėsos, bet šis maistas buvo be dirbtinių kvapiklių, o natūraslus mėsos kvapas šunims pasirodė ne toks kvapnus, kaip dirbtiniai kvapai. Gaila, bet šunys dar nemoka perskaityti maisto sudėties, dėl to ir pasirinko ne jiems naudingesnį, maistingesnį, bet skaniau kvepiantį maistą. 
   Taigi nenustebkite jei jūsų bokseris nenorės gero superpremium klasės maisto. Tereikia tik kantrybės ir šuo ės net ir nelabai skanų, bet užtat naudingą maistą. 
    Maitinant bokserį kokybišku sausu maistu dažniausiai nereikia jokių maisto papildų/vitaminų!
   
   RAW ir BARF – natūralus šėrimo būdas žalia mėsa, žuvimi, subproduktais, daržovėmis ir t. t. Norint šunį maitinti natūraliai, būtina gerai išstudijuoti visas šio maitinimo subtilybes.
     
    Maitinimas košėmis. Tai ne pats tinkamiausias būdas maitinti šunis, nes šunys yra mėsėdžiai. Kad košė būtų bent kiek naudinga, reikia įdėti mėsos. Pusę ar daugiau kiekio turi sudaryti mėsa, o likusią dalį kruopos. Kadangi iš tokio maitinimo būdo šuo gaus ne visas medžiagas, kurių reikia organizmui, greičiausiai savo bokseriui turėsite duoti maisto papildų (kokius pasirinkti geriausiai patars vetreinarijos gydytojas).
    Maitinimui geriausiai pasirinkti tik vieną būdą, nes dažnai kaitaliojant sausą maistą su natūraliu, galite iššaukti virškinimo sistemos susirgimų.
   Reikia priminti, kad maistą, reikia rinktis atsakingai. Jei kažkuris maistas tiko vienam šuniui, kitam gali netikti! Maistas netinka jei maitinant: atsiranda alergija, prasideda virškinimo sistemos sutrikimai, šuo stipriai šeriasi ir t.t. Pakeitus maistą kartais tik laikinai atsiramda šių sutrikimų, bet jei po 2-3 mėnesių jie nepraeina, maistą reikėtų pakeisti.

   Nepriklausomai nuo maitinimo būdo, šuo visada privalo turėti šviežio švaraus vandens, kad galėtų, bet kada palakti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tinklaraščio archyvas